DSC 1332

Pomáháme našim zákazníkům jíst zdravě a udržitelně.

V květnu 2022 jsme dokončili metodiku a měření pro systém indikátorů zdravých výrobků, který ukazuje, jaké procento zdravých potravin prodáváme v Tescu. V roce 2022/23 činil podíl zdravých potravin podle ukazatele Tesco Health Score 50,13 % z celkového prodeje v roce 2023/24 to bylo již 51,4 %.

Skóre Tesco Health Score je založeno na modelu profilování živin (Nutrient Profiling Model, NPM) a vypočítává se pro všechny potraviny a nealkoholické nápoje, k nimž je možné jej přiřadit. Model identifikuje potraviny s vysokým obsahem tuku, soli nebo cukru a zároveň uznává přínos mléčných výrobků, masa, ryb a výrobků na bázi ovoce a zeleniny k vyvážené stravě.

Skóre se vypočítá tak, že se sečtou výživové body za energetickou hodnotu, nasycené tuky, cukr a sůl a odečtou se výživové body za obsah ovoce a zeleniny, vlákniny a bílkovin.  

Výrobek je definován jako zdravý, pokud je jeho bodová hodnota vyšší než 63 bodů (u nápojů vyšší než 69 bodů). 

Změnili jsme složení více než 300 výrobků našich vlastních značek tak, aby byly zdravější a neobsahovaly ztužené tuky, včetně výrobků, jako jsou sušenky, pečivo, cukrovinky, omáčky a margaríny. Výrobky Tesco také neobsahují strojově oddělené maso. Díky tomu je pro zákazníky mnohem snazší sledovat příjem živin. 

Prověřili jsme všechny výrobky našich vlastních značek, které mají potenciál projít takovýmto reformulováním, více než 300 výrobků již bylo upraveno a definovali jsme dalších více než 80 výrobků, které mají během 2 let projít změnou, aniž by byla ohrožena cena a chuť.  

Stanovili jsme si cíl zvýšit do roku 2025 prodej rostlinných alternativ masa o 300 %. V roce 2021 jsme ve střední Evropě uvedli na trh řadu Plant Chef pod vlastní značkou a nyní máme ve třech zemích více než 100 řad těchto výrobků. Rozšiřujeme také naši řadu Free From určenou pro zákazníky se specifickými požadavky na složení potravin a vylepšujeme receptury našich vlastních značek.

Chceme našim zákazníkům pomoci žít zdravěji a udržitelněji a dát jim jistotu, že si mohou připravit zdravá, nutričně vyvážená jídla, která jsou chutná a cenově dostupná. Činnost v oblasti reformulací se zaměřila na výrobky včetně džemů, chipsů, salámů a párků, u nichž došlo ke snížení obsahu cukru, soli a tuku. Kromě toho byly představeny nové zdravé výrobky, například hotová jídla s kontrolovaným obsahem kalorií.

Tesco Luka (4)

Nedávno zveřejněné údaje ze společného výzkumu WWF a společnosti Tesco odhadují, že téměř desetina všech emisí skleníkových plynů je způsobena plýtváním potravinami. Zpráva ukazuje, jak důležité je snížit množství zkažených a vyřazených potravin v celém dodavatelském řetězci. 

Naší společnou ambicí je snížit dopad výroby potravin na naši planetu a podpořit přechod k udržitelnější spotřebě a výrobě. Způsob, jakým se stravujeme, mění naši planetu a náš potravinový systém se pro ni stává velkým problémem. Proto jsme s WWF vytvořili soubor snadno zapamatovatelných zásad, kterými se můžeme řídit každý den a vědomě se rozhodovat o tom, co a jak jíme. 

Šest tipů pro zdravé a udržitelné stravování

podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF)

1

Jezte více rostlinné stravy

Vzhledem k tomu, že celosvětová spotřeba masa vzrostla mezi lety 1992 a 2016 o 500 %, je nezbytné vyvážit náš jídelníček ve prospěch rostlinných potravin.

2

Dbejte na pestrý jídelníček 

75 % světové nabídky potravin pochází z pouhých dvanácti druhů rostlin a pěti druhů zvířat. Nedostatečná rozmanitost potravin škodí přírodě a ohrožuje také bezpečnost potravin.

3

Omezte plýtvání potravinami 

Plýtvání potravinami je velký problém. Nespotřebujeme až 40 % potravin, což má velmi negativní dopad na životní prostředí.

4

Jezte méně masa 

Dopřejte si častěji potraviny, které jsou stejně jako maso zdrojem bílkovin. Patří mezi ně například hrách, fazole a ořechy.

5

Kupujte certifikované potraviny 

Certifikáty udržitelné produkce zajišťují, že potraviny, které kupujete, jsou vyráběny společnostmi, které obchodují férově a snaží se minimalizovat dopad výroby na životní prostředí.

6

Jezte méně potravin s vysokým obsahem tuku, soli a cukru 

Omezte na minimum spotřebu dortů, sladkostí, čokolády, sušeného masa, chipsů a křupek. Vyhýbejte se sladkým nápojům a pijte raději čistou vodu.