Partnerství s WWF

V červenci 2021 jsme oznámili partnerství se Světovým fondem na ochranu přírody ve střední Evropě (WWF) s dlouhodobým cílem podpořit přechod k dostupným a udržitelným možnostem každodenního nakupování v České republice, v Maďarsku a na Slovensku.

Ve společnosti Tesco si uvědomujeme negativní dopady moderní výroby a spotřeby potravin na planetu. Již mnoho let vědomě pracujeme na snižování vlastního dopadu na životní prostředí prostřednictvím závazků Little Helps Plan. Mimo jiné jsme snížili plýtvání potravinami v Tescu ve střední Evropě o 69% za 5 let, odstranili jsme všechny těžko recyklovatelných materiálů z obalů produktů vlastní značky Tesco a 100% elektřiny využívané v našich obchodech je z obnovitelných zdrojů. Nyní chceme dále snížit ekologickou stopu potravin, které jíme, prostřednictvím cenově dostupných a zdravých potravin.

"Jsem rád, že můžeme pracovat s odborností a zápalem, které WWF přináší. Sdílíme snahu snížit dopad produkce potravin na planetu a podporovat posun směrem k udržitelnější spotřebě a výrobě. Potraviny jsou základem našeho zdraví a zdraví naší planety a naši zákazníci od nás čekají pomocnou ruku. Naše partnerství s WWF se zaměří na zvyšování povědomí a podporu změn v celém dodavatelském řetězci z farmy na vidličku."

Matt Simister, generální ředitel Tesco pro Střední Evropu

Naše partnerství s WWF ve střední Evropě se zaměří na tři klíčové oblasti:

  • Zvyšování povědomí zaměstnanců Tesco o úloze, kterou mohou hrát při snižování dopadu fungování společnosti na životní prostředí a přírodu;
  • Podpora zájmu zákazníků a zvyšování jejich povědomí o každodenní rozhodování o udržitelných potravinách;
  • Spolupráce s dodavateli a partnery za účelem zvyšování povědomí o osvědčených postupech udržitelné výroby a zajištění cenově dostupných možností pro nakupující.

Proč spolupracujeme s WWF

WWF, nezávislá organizace pro ochranu přírody, která je aktivní v téměř 100 zemích, usiluje o zachování přírodního světa ve prospěch lidí a volné přírody, snaží se chránit a obnovovat přírodní stanoviště, zastavit hromadné vymírání divoké přírody a zajistit udržitelný způsob, jakým vyrábíme a spotřebováváme. Naší společnou ambicí je snížit dopad produkce potravin na planetu a podpoření přechodu k udržitelnější spotřebě a výrobě je odrazovým můstkem naší dlouhodobé spolupráce.

"Náš potravinový systém spoléhá na přírodu, ale příroda má potíže. Chceme zdůraznit skutečnost, že doslova spotřebováváme naši budoucnost - a potraviny, které vyrábíme a konzumujeme, jsou velkou součástí tohoto problému. Proto vítám partnerství WWF se společností Tesco, jedním z předních maloobchodních řetězců v České republice, Maďarsku a na Slovensku, protože podpoří přechod k udržitelným a zároveň dostupným možnostem každodenního nakupování v těchto zemích."

Andreas Beckmann, výkonný ředitel WWF pro střední a východní Evropu.

WWF & TESCO

Více o aktivitách WWF ve střední Evropě najdete na http://www.wwfcee.org

6 tipů pro zdravé a udržitelné stravování podle WWF

Způsob, jakým se stravujeme, mění naši planetu, a tak se největší výzvou pro přírodu stává náš potravinový systém. WWF proto vytvořilo sadu 6 snadno zapamatovatelných principů, kterými se můžeme každý den řídit, abychom se vědomě rozhodli, co a jak jíme. Přijetím těchto šesti jednoduchých pravidel může každý z nás změnit své zdraví i zdraví planety:

1. Jezte více potravin rostlinného původu

Jelikož globální spotřeba masa v letech 1992 až 2016 stoupala o 500%, je zřejmé, že musíme vyvážit naši stravu upřednostňováním jídel rostlinného původu.

2. Dbejte na to, aby byla vaše strava rozmanitá

75% světových zásob potravin pochází pouze z dvanácti rostlin a pěti druhů zvířat. Nedostatek potravinové rozmanitosti škodí přírodě a také ohrožuje bezpečnost potravin.

3. Méně plýtvejte jídlem

Potravinový odpad představuje velký problém. Až 30% vyrobených potravin vyhazujeme, což má velmi negativní vliv na životní prostředí.

4. Konzumujte méně masa

Častěji si vychutnávejte potraviny, které jsou stejně jako maso zdrojem bílkovin. Patří mezi ně například hrášek, fazole a ořechy.

5. Kupujte certifikované potraviny

Certifikáty udržitelné produkce jsou zárukou toho, že potraviny, které kupujete, vyrábějí společnosti dodržující férový obchod a snažící se minimalizovat dopad výroby na životní prostředí.

6. Jezte méně potravin s vysokým obsahem tuku, soli a cukru

Koláče, sladkosti, čokoládu, sušené maso, hranolky a lupínky omezte na minimum. Vsaďte na čistou vodu a vyhýbejte se slazeným nápojům.

Přečtěte si více o doporučeních WWF k udržitelné stravě zde (dostupné pouze v angličtině).