
Spolupráce s lokálními dodavateli
Budování partnerství s našimi dodavateli je zcela zásadní pro zajištění těch nejlepších produktů v nejvyšší možné kvalitě pro naše zákazníky. Během posledních 25 let jsme investovali miliardy do malých i velkých českých dodavatelů, kterým jsme přinesli jednoduchou a levnou cestu na trh – ať jde o světoznámé značky nebo dodavatele privátních značek. Navázali jsme vztahy se stovkami českých dodavatelů, přičemž spolupracujeme s našimi produktovými partnery, abychom jim pomáhali růst a plnit strategické cíle v oblasti sortimentu, inovací a environmentálních závazků pro obaly. Využíváme také naši mezinárodní síť k tomu, abychom umožnili místním dodavatelům exportovat jejich produkty na zahraniční trhy, na kterých společnost Tesco působí.
- 2 ze 3 našich dodavatelů čerstvých produktů pocházejí z České republiky
- 150 dodavatelů celkem 3300 produktů nabízených pod vlastní značkou Tesco pochází z České republiky
- 89 % našich dodavatelů říká, že jsme dobrým partnerem, protože poskytujeme rychlé úhrady
- jednodušší smluvní podmínky pro naše nejmenší dodavatele, včetně 14denní splatnosti faktur
- spolupracujeme s obchodními družstvy na podporu menších dodavatelů, kteří by jednotlivě nesplnili naše kontrolní limity
- budujeme dlouhodobé vztahy - 55 % našich dodavatelů s námi spolupracuje nejméně pět let
- umožňujeme místním dodavatelům exportovat jejich produkty na zahraniční trhy, na kterých společnost Tesco působí – mimo ČR díky nám exportují zboží v celkové hodnotě 5 mld. Kč ročně
- Tesco Product Partners pro naše dodavatele čerstvých potravin a potravinářského zboží pod značkou Tesco – budujeme dlouhodobá partnerství, která staví na transparentnosti, důvěře a jistotě
Příběhy našich lokálních dodavatelů
Brop - pěstitel brambor
Spolupráce s firmou BROP byla zahájena již v roce 1998, tehdy ještě pod názvem Senagro Senožaty od roku 2001 pak již pod jménem BROP s.r.o.
Naším záměrem byla spolupráce přímo s pěstitelem a díky tomu mít brambory přímo od českých zemědělců, proto padla volba na populární brambory z Vysočiny. Společnost BROP patří k tradičním pěstitelům brambor na Vysočině s dlouholetou historii a zároveň je i významným producentem sadbových brambor. Během naší spolupráce se postupně firma rozvíjela a modernizovala. Vybudovala např. chlazený sklad, který prodlouží kvalitu brambor o minimálně 2 měsíce. Zároveň využívá nejnovější trendy úpravy brambor. Nyní splňuje přísné hygienické standardy, včetně certifikátu GlobalGap, což zajišťuje, že máme bezpečný produkt pro naše zákazníky. Velmi nás těší, že odpadové brambory jsou ekologicky likvidovány ve vlastní bioplynové stanici.
Při výběru produktových řad úzce spolupracujeme s technology a nákupčími TESCO STORES. Společně hledáme i nové odrůdy u našich zahraničních šlechtitelů, aby zvolené odrůdy byly co možná nejlepších a nejvhodnějších pro naše zákazníky. Zároveň pravidelně společně odrůdy testujeme. Výsledkem jsou pak i exkluzivní odrůdy, které jinde nekoupíte. Tato dlouholetá spolupráce je výhodná pro obě strany, my tímto podporujeme českého zemědělce a zároveň máme kvalitní brambory pro naše zákazníky.
Český chřest
Chřest nebo lidově též špargl byl velmi oblíbenou součástí prvorepublikové kuchyně. V době komunismu byla ale tato zelenina vnímána jako buržoazní přežitek, z tohoto důvodu byla tradice pěstování zcela zničena, stejně jako brázdy s chřestem. S příchodem svobody se vrátil i chřest a jeho obliba rok od roku narůstá.
V Hostíně u Vojkovic na Mělnicku sídlí společnost Český chřest. Ročně vyprodukují více 300 tun chřestu a postupně toto množství navyšují. Chřest v Hostíně a okolí roste přibližně na 200 hektarech půdy, převažuje pěstování zeleného chřestu ku bílému 60 ku 40 procentům. V Čechách se pěstuje chřest šetrně k životnímu prostředí, v jiných státech se více používají pesticidy i herbicidy.
Na chuť chřestu má vliv složení půdy, ve které roste a podnebí. Chřest z jižní Evropy je sice na trhu dříve, ale roste na nekvalitních půdách a neabsorbuje do sebe tolik chutě. „Je proto chuťově takový nemastný neslaný. Čím je chřest z chladnějších lokalit, tím je lepší,“ dodává Jiří Šafář, zakladatel společnosti Český chřest.
Chřest by rozhodně neměl chybět v našem jídelníčku, vedle nesporných chuťových kvalit má i řadu zdravotních benefitů. Je bohatým zdrojem bílkovin, vitamínu A, vlákniny a kyseliny listové. Navíc díky vysokému obsahu draslíku napomáhá regulovat krevní tlak, obsahuje i železo a rutin, čímž si jeho konzumenti mohou posílit svůj imunitní systém. Další nespornou výhodou je, že neobsahuje žádný cholesterol. Jeden stonek má pouze 4 kalorie. Doporučuje se zkonzumovat 7 stonků chřestu denně. Bílý chřest je vnímaný jako honosnější až snobský. Snoubí se v něm jemná hořkost se sladkostí. Naopak zelený je díky fotosyntéze bez hořkosti. Bílý je ale zase zdravější, právě díky hořkým silicím.
Farma Bezdínek - pěstitel rajčat
Farma Bezdínek v Dolní Lutyni u Bohumína celoročně pěstuje na více než 11 hektarech rajčata. Skleník je vybavený nejmodernějšími dostupnými technologiemi. Rajčata pěstují hydroponicky, tzn., že rostliny nejsou zasazené v půdě, ale v organickém kokosovém substrátu. Ke každé rostlině je přiváděna zálivka a přebytečná zálivka se následně recykluje. Hydroponický způsob pěstování je hlavně o maximální úspoře vody. Jako vůbec první skleník v Česku používají technologii pěstování bez zbytku pesticidů. Rajčata z farmy tak mají nulová rezidua pesticidů, stejně jako bio produkty nebo kojenecká výživa.
Ve spolupráci s řetězcem Tesco ČR nabízí nyní farma Bezdínek 220gramové balení svých rajčat v inovativním obalu, který vznikl s cílem co nejméně zatěžovat přírodu. Při výrobě jedné tuny tohoto speciálního papíru se spotřebuje až o 3000 litrů méně vody než při výrobě běžného papíru. „Momentálně naše krabička z travního papíru obsahuje 25 % trávy. Pracujeme na tom, aby se tento podíl dále zvýšil,“ vysvětluje Monika Zábojníková, marketingová manažerka farmy Bezdínek.
Čerstvě utrženo - pěstitel borůvek, rajčat
České borůvky do obchodů Tesco dodává již několik let odbytové družstvo Čerstvě utrženo resp. jejich farmy na jižní Moravě v Hovoranech a Velkých Bílovicích. Sklizeň probíhá převážně ručně, při použití mechanizace musí jít borůvky na zpracování. Denně zde sklidí v průměru 5 tun. Borůvky doporučují zásadně skladovat v ledničce, jejich největší nepřítel je teplo, při kterém vypařují velké množství vody a pak změknou. Borůvky mají neuvěřitelně široký výčet zdravotních benefitů a jejich pravidelné konzumace vás zaručeně udrží v kondici. Pokud nemáte to štěstí a nenasbíráte si borůvky přímo v lese, pak se asi vaší volbou stanou borůvky z obchodu. Nejčastěji se jedná o tzv. kanadské borůvky, které jsou výrazně větší, chuťově srovnatelné s lesními, jen po nich nebudete mít fialovou pusu.
Český chřest - V Hostíně u Vojkovic na Mělnicku sídlí společnost Český chřest. Ročně vyprodukují více 300 tun chřestu a postupně toto množství navyšují. Chřest v Hostíně a okolí roste přibližně na 200 hektarech půdy, převažuje pěstování zeleného chřestu.
Farma Bezdínek v Dolní Lutyni u Bohumína celoročně pěstuje na více než 11 hektarech rajčata. Skleník je vybavený nejmodernějšími dostupnými technologiemi. Jako vůbec první skleník v Česku používají technologii pěstování bez zbytku pesticidů. Rajčata z farmy tak mají nulová rezidua pesticidů, stejně jako bio produkty nebo kojenecká výživa.
České borůvky do obchodů Tesco dodává již několik let odbytové družstvo Čerstvě utrženo resp. jejich farmy na jižní Moravě v Hovoranech a Velkých Bílovicích. Sklizeň probíhá převážně ručně, při použití mechanizace musí jít borůvky na zpracování. Denně zde sklidí v průměru 5 tun. Borůvky doporučují zásadně skladovat v ledničce, jejich největší nepřítel je teplo, při kterém vypařují velké množství vody a pak změknou.
V Hrádku u Znojma pěstuje farmář Josef Hrazdílek melouny. Na ploše 20 hektarů pěstují vodní melouny a baby melouny, patří mezi nejnáročnější plodiny. Při jejich pěstování myslí na ekologii a šetří s vodou, pro zalévání používají kapénkovou závlahu. Jedna rostlina vyplodí za sezonu až 20 kg melounů. Při samotné sklizni se melouny nejprve přetrhají. Následný sběr probíhá pomocí speciálního vynašeče na vlečku. Zralý meloun poznáme podle žlutého bříška. České melouny od farmáře Josefa Hrazdílka najdete v obchodech Tesco.
V Hrádku u Znojma pěstuje farmář Josef Hrazdílek na 20 hektarech papriky. Ty pro svůj růst potřebují dostatek vody a tepla. Na zalévání používají pouze kapénkovou závlahu. Jedna rostlina vyplodí za sezónu až 1,5 kg paprik. Sklizeň probíhá ručně a z jednoho hektaru sklidí až 50 tun. Ideální teplota skladování paprik je 13 stupňů. České papriky od farmáře Josefa Hrazdílka najdete v obchodech Tesco.